Jani Tuomala, maalivahti

Silmälasit eivät käy maalivahdille

Jalkapallomaalivahti Jani Tuomalan silmät leikattiin Turun Silmälaserissa viime vuoden lopulla.

– On helpottavaa, että piilolinssien kanssa sählääminen loppui. Leikkauksen jälkeen haroin vielä aluksi vanhasta tottumuksesta aamuisin silmälaseja yöpöydältä.

Tuomala oli harkinnut leikkausta jo pidemmän aikaa, mutta ei ollut tehnyt päätöstä odottaessaan leikkaustekniikoiden kehittymistä. Turun Silmälaserin FemtoLasik-leikkausmenetelmän Tuomala valitsi juuri sen edistyksellisyyden vuoksi.

– Päätös syntyi loppuvuodesta, kun moni asia osui yhtä aikaa kohdalleen. Sisareni oli ollut leikkauksessa ja hän oli tyytyväinen. Lisäksi ongelmat piilolinssien käytössä olivat viime kaudella tavallista suurempia, muun muassa silmiin tulleet roskat rikkoivat piilolinssit kaksi kertaa.

Turun Palloseuran peli- ja harjoitustauko oli sopiva hetki leikkaukselle, sillä silmiin ei saa osua iskuja. Leikkauksen teki silmätautien erikoislääkäri Petri Haapanen.

– Heti leikkauksen jälkeen lepohuoneesta lähdettyäni näin ihan hyvin, olisin voinut vaikka ajaa autoakin. Seuraavan päivän jälkitarkastuksessa oli jo tavoitenäkö. Nyt näen jo todella hyvin. Varsinaisia ongelmia ei ole ollut, pienenä jälkioireena on ollut vähäinen haloilmiö. Se on kuitenkin häviämässä, Tuomala kertoo.

Lahja itselle

Nuorempana Tuomala pelasi silmälasit päässä, mutta aika monet menivät pelatessa rikki. Piilolinsseihinkin oli aluksi vaikea tottua.

– Kun ne kovalla tappelulla vihdoin sai paikoilleen, aikaa oli kulunut puoli tuntia ja silmät olivat punaiset.

Silmälaseja Tuomala ei pitänyt käytössä kovin häiritsevinä, mutta piilolinssejä käyttäessä silmät väsyivät ja aikaa kului puhdistuksiin. Lisäksi oli muistettava hankkia nesteitä ja piilolinssejä.

– Piilolinssejä oli käytettävä harjoituksissa ja tietenkin myös peleissä. Silmäleikkaus on lahja, jonka ostin itselleni. Se myös maksaa itsensä ajan myötä takaisin, enää ei tarvitse ostaa silmälaseja, piilolinssejä eikä nesteitä. Kun aamulla avaan silmät, niin näen, Tuomala iloitsee.

Näen paremmin kuin koskaan Olin käyttänyt silmälaseja 10-vuotiaasta. Lasketellessa ja uidessa ne olivat ikävästi tiellä, joten...

Lue lisää

Halusin parantaa elämänlaatua Urheilen paljon ja nyt leikkauksen jälkeen tietysti vielä entistäkin enemmän. Kilpailin rullaluistelussa ja...

Lue lisää

Vapauden tunne on uskomaton Minulla oli todella heikko näkö, lasit olivat yli -7. Koska lasit olivat...

Lue lisää