Laserleikkaukset – näin hoito etenee

1 Maksuton ennakkoarvio

Halutessasi voit ennen esitutkimusta tulla silmäkirurgin tekemään maksuttomaan ennakkoarvioon. Siinä selvitetään, mikä on sinun soveltuvuutesi taittovirheleikkaukseen. Ennakkoarvio ei ole edellytys esitutkimukseen tulemiselle, vaan voit tilata ajan suoraan esitutkimukseen.

2 Esitutkimus

Ennen toimenpidettä leikkaava silmälääkäri tekee esitutkimuksen. Siinä keskitytään erityisesti leikkaukseen vaikuttaviin asioihin, mutta se on samalla perusteellinen silmien terveystarkastus.Tutkimusten perusteella tehdään hoitopäätös ja -suunnitelma yhdessä potilaan kanssa. Aikaa esitutkimukseen kuluu noin tunti, koska tutkimustyön lisäksi aikaa on varattu runsaasti myös potilaan kanssa keskusteluun hänen näkötarpeistaan, riskeistä ja potilasta askarruttavista asioista. Koska tutkimuksessa silmän mustuainen suurennetaan, ei leikkausta turvallisuussyistä tehdä samalla käynnillä. Mustuaisen suurentaminen mahdollistaa luotettavan taittovian määrityksen ja silmänpohjan tutkimuksen.

Esitutkimukseen tullessa huomioitavaa:

  • Ota mukaan vanhat silmälasireseptit ja silmälasikortit sekä tietysti myös nykyiset lasit.
  • Ota mukaan myös Kela-kortti.
  • Esitutkimukseen tullessa ei saa käyttää pehmeitä piilolaseja viikkoon, puolikovia kahteen viikkoon eikä kovia piilolaseja kolmeen viikkoon. Jos on kuitenkin käyttänyt tuona ajanjaksona piilolaseja, tulee siitä ilmoittaa lääkärille. Tällöin esitutkimus voidaan tehdä, mutta sarveiskalvon topografiatutkimuksen tulos tarkistetaan leikkaukseen tullessa.

Esitutkimuksessa suositellaan sinulle sopivinta leikkausmenetelmää. Laserleikkaus on yleisin leikkaustapa mutta joskus päädytään suosittelemaan linssileikkausta. Turun Silmälaser ei tee linssileikkauksia, mutta voit kysyä niistä lääkäriltämme. Seuraavassa kerrotaan laserleikkauksen kulusta ja jälkihoidosta. Tiedot koskevat FemtoLasik- ja LASIK-leikkausta – muita menetelmiä käytetään hyvin harvoin. Esittely eri leikkausmenetelmistä löytyy täältä »

3 Laserleikkaus

Leikkaus tehdään polikliinisesti. Hoitaja ottaa sinut vastaan ja on seurassasi leikkauksen kulun ajan. Saavuttuasi sinulle annetaan lievä rentouttava esilääkitys. Leikkauksessa silmä puudutetaan, toimenpide kestää vain muutaman minuutin. Leikkaus on kivuton eikä silmässä leikkauksen jälkeenkään ole kipua, ohimenevää roskan tunnetta saattaa olla. Näkö palautuu nopeasti, jo lepohuoneessa toimenpiteen jälkeen voit katsoa ympärillesi uusin silmin. Kotihoitoa varten saat mukaasi reseptit ja tarvittavat välineet. Aikaa kannattaa varata noin kolme tuntia. Mahdollisten ongelmien tai kysymysten varalta sinut leikannut silmäkirurgi on tavoitettavissasi leikkauksen jälkeenkin.

Leikkaukseen tullessa huomioitava:

  • Leikkaukseen tuleva ei saa käyttää pehmeitä piilolinssejä viikkoon ennen leikkausta. Harvinaisten puolikovien piilolinssien käyttökielto on kaksi viikkoa ja kovien piilolinssien kolme viikkoa ennen leikkausta.
  • Älä meikkaa tai käytä haju- tai partavettä ennen toimenpidettä.
  • Alkoholia ei ole hyvä juoda leikkausta edeltävänä iltana.

Leikkauslaitteistostamme löydät tietoa täältä »

4 Jälkihoito

Toimenpidepäivänä silmässä voi olla roskan tunnetta. Silmät voivat myös olla muutaman tunnin ajan valonarat ja vuotaa vettä, joten aurinkolasit on suositeltava ottaa mukaan leikkaukseen tullessa.

Antibiootti-kortisonitippoja ja kostutustippoja kirjoitetaan reseptillä kotihoidoksi. Turun Silmälaserista saa tarvittavat suojakilvet veloituksetta mukaansa. Niitä käytetään öisin viikon ajan.

Uimista, silmien meikkaamista, saunomista, hikeen asti rasitusta sekä pölyisiä ja savuisia paikkoja on vältettävä yhden viikon ajan. Suihkuun voi mennä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Meikkauskielto johtuu siitä, että meikin poistossa silmää tulee hierotuksi. Tämän takia viikon kuluttua, kun taas saa meikata, on meikki poistettava ylhäältä alas suuntautuvin liikkein.

Silmän voimakasta hieromista on varottava kuukauden ajan toimenpiteestä. Kevyt ylhäältä alas suuntautuva hierominen on sallittua. Tämä sen varmistamiseksi, ettei läppä irtoa. Läpän irtoaminen on erittäin harvinaista.
Samasta syystä kahden kuukauden ajan tulee välttää tilanteita, joissa on vaarassa saada nopea isku silmään niin, ettei ehdi laittaa silmää kiinni. Tällainen tilanne voi silmään osuva käden huitaisu esimerkiksi joukkuepelissä tai kontaktilajeissa tai oksan raapaisu metsässä.

Sairauslomaa tarvitaan yleensä vain pari päivää, maksimissaan viikon verran. Autolla voi ajaa usein jo toimenpidettä seuraavana päivänä.

5 Jälkitarkastukset ja seuranta

FemtoLasik ja LASIK-leikkauksen jälkeen ensimmäinen kontrollikäynti on seuraavana päivänä, sitten kuukauden ja kolmen kuukauden kuluttua. Nämä ovat välttämättömiä kontrolleja, mutta suosittelemme tarkastusta myös vuoden ja kahden vuoden kuluttua leikkauksesta. Jälkitarkastuksessa varmistetaan, että silmän pinta on parantunut kunnolla. taittovoimaa seurataan ja topografiatutkimus tehdään joka käynnillä.

6 Näön vakaantuminen toimenpiteen jälkeen

FemtoLasik- ja LASIK-leikkauksen jälkeen näkö on seuraavana päivänä useimmiten jo lähes normaali. Autolla voi ajaa 1-2 päivän kuluttua leikkauksesta. Täysi varmuus lopputuloksesta saadaan kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tällöin voidaan suunnitella myös uusintaleikkausta, mikäli ei olla päästy riittävän lähelle tavoitearvoa. Uusintaleikkaustarpeen todennäköisyys on kuitenkin pieni, 2-4 prosentin luokkaa.

Nykyisin harvoin käytetyn pintalaserleikkauksen jälkeen näön tarkkuus on selvästi alentunut ainakin leikkausta seuraavan 5-10 päivän ajan. Lopullinen tulos tiedetään kolmen–neljän kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Toisen silmän leikkaus tehdään PRK:ssa ja LASEKissa kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Pintalaserleikkauksia ei tehdä samalla käynnillä kuten FemtoLasik- tai LASIK-leikkauksia hitaasta näön paranemisesta johtuen.

7 Rahoitus

Leikkauksen voit maksaa käteisellä, pankkikortilla, luottokorteilla, Visa Electronicilla tai laskulla. Voit käyttää kauttamme myös Resursbankin edullista rahoitusmahdollisuutta. Sen avulla voit jakaa leikkauksen hinnan itsellesi sopiviin jaksoihin, jopa 72 kuukaudelle. Jos suoritat maksun 12 kk kuluessa, maksu on koroton. Tarkempia tietoja saat tästä »

Jos sinulla on juhlapäivä tulossa, voit esittää läheisillesi lahjatoiveen. Meiltä saa lahjakortteja, summan saa lahjoittaja itse päättää. Meillä on käytössä myös suorakorvausjärjestelmä, ota Kela-korttisi mukaan.

Ikänäköleikkaukset