Ohjeita leikkaukseen tuleville

Tärkeää tietää ennen leikkausta

Taittovirheleikkaukset tehdään polikliinisesti. LASIK- ja FemtoLasik -leikkauksen jälkeen läpän kiinnittyminen tarkistetaan puolen tunnin – tunnin kuluttua leikkauksesta. PRK- ja LASEK-leikkauksen jälkeen kotiin voi lähteä hetken odotuksen jälkeen. Aikaa LASIK- ja FemtoLasik-leikkaukseen on varattava noin kaksi tuntia, PRK- ja LASEK-toimenpiteeseen noin tunti. Leikkauspäivänä ei itse saa ajaa autoa.

 • Leikkaukseen tuleva ei saa käyttää kovia piilolinssejä kolmeen viikkoon, puolikovia kahteen viikkoon eikä pehmeitä piilolinssejä viikkoon ennen leikkausta.
 • Älä meikkaa tai käytä haju- tai partavettä ennen toimenpidettä.
 • Alkoholia ei ole hyvä juoda leikkausta edeltävänä iltana.

Leikattava silmä puudutetaan silmätipoilla ennen toimenpidettä. Muunlaista puudutusta ei tarvita. Lisäksi annetaan rauhoittavaa esilääkettä tablettina. Itse toimenpide ei ole kivulias tai hankala.

Toimenpiteen aikana ollaan makuuasennossa laserlaitteen alla. Luomen levitin laitetaan paikoilleen, jotta silmä pysyy auki. Potilas ei koe räpyttelyn tarvetta, koska silmän pinta on puudutettu. Hoidettavan silmän katse tähdätään vihreään tähtäysvaloon. Laserlaitteessa on silmän liikkeiden seurantajärjestelmä (eye-tracker), minkä ansiosta lasersäde osuu oikeaan kohtaan, vaikka silmä liikkuisikin.

Kotihoidosta saa mukaansa tarkat ohjeet leikkauksen jälkeen. Ohjeita on noudatettava huolella parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Laserleikkaus rajoittaa normaalia elämää kuitenkin vähän ja lyhyen aikaa. Mikäli ongelmia ilmenee, hoitava lääkäri on aina tavoitettavissa puhelimitse.

Muistilista laserleikkaukseen tulevalle

Lopeta piilolinssien käyttö ennen leikkausta

 • kolme viikkoa ennen leikkausta, jos käytät kovia piilolinssejä
 • kaksi viikkoa ennen leikkausta, jos käytät puolikovia piilolinssejä
 • viikkoa ennen leikkausta, jos käytät pehmeitä piilolinssejä

Päivää ennen leikkausta

Alkoholia ei ole hyvä nauttia leikkausta edeltävänä iltana, muuten voit syödä ja juoda normaalisti.

Toimenpidepäivänä

Toimenpidepäivänä voit aterioida tavalliseen tapaan, eikä mitään erityisiä ennakkovalmisteluja tarvitse tehdä.

Muista kuitenkin

 • ettet saa meikata tai käyttää haju- tai partavettä ennen toimenpidettä
 • että leikkauksen jälkeen et voi ajaa autoa
 • ottaa mukaan aurinkolasit, sillä silmät voivat vuotaa vettä ja olla valonarat muutaman tunnin ajan leikkauksen jälkeen

Silmien laserleikkaus tehdään polikliinisesti paikallispuudutuksella, ja pääset kotiin melko pian toimenpiteen jälkeen. Varaa kaiken kaikkiaan aikaa LASIK-leikkaukseen noin kaksi tuntia, PRK- tai LASEK-leikkaukseen noin puoli tuntia. Leikkauksen jälkeen et tarvitse välttämättä saattajaa ja lääkitys onnistuu alusta alkaen omatoimisesti.

Toimenpiteen jälkeen

 • saat tarkat kotihoito-ohjeet ja hoitavan lääkärisi yhteystiedot
 • saat veloituksetta mukaasi silmien suojakilvet, ja reseptit lääkkeitä varten. PRK- tai LASEK-leikkauksessa olleet saavat tarvittavat lääkkeet ensimmäiseen kontrollikäyntiin asti.