Ikänäköleikkaukset

Ikänäköäkin voi korjata

Ikänäöllä tarkoitetaan sitä, että silmän tarkennuskyky lähietäisyydelle huononee iän myötä eikä lukeminen enää onnistu omilla kaukolaseilla. Tavallisesti noin 43-45-vuotiaana tarvitaan lukulasit tai moniteholasit. Ikänäön korjaamiseksi taittovirheleikkauksen yhteydessä on useita vaihtoehtoja.

Taittovirheleikkaus ja lukulasit

Yleisin käytäntö taittovirheleikkauksessa on tehdä molemmat silmät normaalitaitteisiksi, jolloin kaukonäkö on pysyvästi hyvä, mutta kun ikänäkö alkaa, tarvitaan lähityöhön lukulasit. Tämä järjestely on näöntarkkuuden ja -laadun suhteen paras vaihtoehto. Taittovirheleikkauksiin voit tutustua täällä.

Monovision

Monovisionissa leikataan toinen silmä normaalitaitteiseksi ”kaukosilmäksi” ja toinen sopivasti likinäköiseksi ”lukusilmäksi”. Lukusilmällä ei näe kauas hyvin. Tähän eriparisuuteen tottuu tavallisesti muutamassa viikossa, mutta se on toki yksilöllistä. Haittana monovisionista on syvyysnäön (stereonäön) puutteellisuus. Jos halutaan perusteellisesti ennen leikkausta testata monovisionin sopivuus, onnistuu se piilolaseilla, joiden vahvuus on valittu sopivasti siten, että se vastaa leikkauksen jälkeistä tilannetta. Monovision voidaan toteuttaa sekä laser- linssi- että kaihileikkauksessa.

Turun Silmälaserissa ei tehdä kaihi- tai linssileikkauksia, mutta voit keskustella asiasta lääkärimme kanssa. Hän voi laatia tarvittaessa lähetteen leikkaukseen.

Ikänäköleikkaukset