Taittovirheleikkaukset

Eroon silmälaseista – taittovirheleikkaukset

 

Esitutkimuksen perusteella lääkäri antaa suosituksen sopivimmasta menetelmästä.

Läppäleikkaukset (FemtoLasik)

Teemme nykyisin lähes kaikki leikkaukset FemtoLasik-menetelmällä. Siinä sarveiskalvon pintaan tehdään ohut läppä, joka nostetaan sivuun ja excimer-laserointi tehdään alta paljastuvaan sarveiskalvon osaan. Tämän jälkeen läppä lasketaan paikoilleen ja se kiinnittyy itsestään ilman erityistoimenpiteitä. FemtoLasikissa läppä tehdään femtosekuntilaserilla. Tulosten ja turvallisuuden vuoksi FemtoLasik korvasi aikoinaan nopeasti vanhemman LASIK-leikkauksen.

FemtoLasik-leikkaus on kivuton eikä silmässä leikkauksen jälkeenkään ole kipua. Leikkauspäivän iltana silmässä voi olla roskan tunnetta. Näkö palautuu nopeasti, leikkausta seuraavana päivänä näkö on useimmiten jo lähes normaali. Molemmat silmät voidaan leikata samalla kertaa.

Läppäleikkauksesta voit lukea lisää täältä.

Pintalaserleikkaukset

(PRK, LASEK, ASA ja FLOW)

Näitä menetelmiä käytämme nykyisin hyvin harvoin: lähinnä silloin, jos sarveiskalvo on niin ohut, ettei FemtoLasik-leikkauskaan ole mahdollinen. Pintalaserleikkauksissa sarveiskalvon pinnalta poistetaan sarveiskalvoa verhoava epiteelisolukko ja excimer-laserointi tehdään tähän sarveiskalvon pintaan. Toimenpiteen lopussa silmään asetetaan piilolinssi, mikä huomattavasti vähentää jälkikipua. Silmässä on 2-3 päivää leikkauksen jälkeen roskantunnetta tai kipuakin. Epiteelisolukko kasvaa ennalleen noin 4 päivän kuluessa, jolloin lääkäri poistaa piilolinssin. Näön palautuminen on hitaampaa kuin FemtoLasik-leikkauksessa. Käyttökelpoinen näkö tulee noin 1-2 viikon kuluttua leikkauksesta. PRK ja LASEK -leikkauksen ero on se, että LASEK-leikkauksessa sarveiskalvon pinnalta poistettava epiteeli rullataan kuin matto sivuun ja levitetään takaisin laseroinnin jälkeen, mutta PRK-leikkauksessa epiteeliä ei säästetä, vaan siinä sarveiskalvolle kasvaa kokonaan uusi epiteeli. PRK-leikkauksessa epiteeli poistetaan mekaanisesti kun taas ASA- ja FLOW-leikkauksessa epiteeli poistetaan excimer-laserilla, siis samalla, jolla itse taittovirheen korjaava laserointi tehdään.

Linssileikkaus

Linssileikkaus tehdään täsmälleen samalla tavoin kuin kaihileikkaus eli poistetaan silmän oma linssi, mykiö, ja tilalle laitetaan keinoaineesta valmistettu tekomykiö. Siinä ei siis käytetä laseria lainkaan. Linssileikkaus on hyvä, mikäli sarveiskalvo on liian ohut laserleikkaukseen tai taittovika hyvin suuri. Linssileikkausta suositellaan myös siinä tapauksessa, että esitutkimuksessa todetaan harmaakaihta.

Turun Silmälaserissa ei tehdä linssileikkauksia, mutta voit toki keskustella niistä lääkärimme kanssa.

SMILE-leikkaus

SMILE-leikkauksessa tehdään femtosekuntilaserilla kahteen kerrokseen “leike” sarveiskalvon sisään siten, että kun niiden väliin jäävä sarveiskalvo-osa poistetaan pienen aukon kautta, sarveiskalvo muotoutuu samalla tavoin kuin laserleikkauksessa laserilla hiomalla. Menetelmä on varsin uusi eikä pitkäaikaiskokemuksia siitä vielä ole.

Eroon silmälaseista