Så här går det till när du kommer på laseroperation

1 Gratis preliminär bedömning

Om du vill kan du komma in på en preliminär bedömning av ögonkirurgen före förundersökningen för att avgöra om en laseroperation är lämplig för dig. Bedömningen är frivillig och det går också bra att beställa tid direkt till förundersökningen.

2 Förundersökning

Före ingreppet gör den opererande ögonläkaren en förundersökning. Undersökningen fokuserar särskilt på olika faktorer som påverkar operationen, men inkluderar också en grundlig ögonkontroll. Utifrån undersökningen fattar man beslut om behandlingen och gör upp en behandlingsplan tillsammans med patienten. Förundersökningen tar ungefär en timme, eftersom man förutom själva undersökningarna behöver tid för att i lugn och ro diskutera synbehov, risker och alla frågor kring behandlingen med patienten. Eftersom undersökningen utförs med ögondroppar som får pupillen att expandera kan operationen av säkerhetsskäl inte göras under samma besök. Dropparna gör det möjligt att fastställa brytningsfelet och undersöka ögonbottnen på ett pålitligt sätt.

Saker att ta hänsyn till när du kommer till förundersökningen:

  • Ta med dig dina gamla glasögonrecept och glasögonkort och givetvis även dina nuvarande glasögon. Ta även med dig ditt FPA-kort.
  • När du ska komma på förundersökning får du inte använda mjuka kontaktlinser på en vecka, halvhårda linser på två veckor och hårda linser på tre veckor. Om du ändå använt kontaktlinser under tiden måste du tala om det för läkaren. Även då kan förundersökningen göras, men resultatet av hornhinnans topografiundersökning kontrolleras när du kommer till operationen.
  • Efter förundersökningen rekommenderar vi den lämpligaste operationsmetoden för dig.
  • Laseroperationer är den vanligaste metoden, men i vissa fall rekommenderar vi en linsoperation, som du kan läsa mer om här.

I följande avsnitt kan du läsa om hur laseroperationen går till och om efterbehandlingen. Informationen gäller FemtoLasik- och LASIK-operationer – de övriga metoderna är väldigt sällsynta. De olika operationsmetoderna presenteras här.

3 Laseroperation

Operationen är poliklinisk. En sköterska tar emot dig och stannar med dig under hela operationen. När du kommer till oss får du ett milt avslappnande läkemedel. Under operationen bedövas ögat och ingreppet tar bara några minuter. Operationen är smärtfri såväl under som efter operationen. Eventuellt kan man få en tillfällig känsla av att ha skräp i ögat. Synen återställs snabbt och redan i vilorummet efter operationen kan du se på världen med nya ögon. Du får recept och allt du behöver för när du åker. Reservera ungefär tre timmar tid för operationen. För eventuella problem eller frågor finns ögonkirurgen som opererat dig anträffbar även efter operationen.

Saker att ta hänsyn till när du kommer till operationen:

  • Använd inte mjuka kontaktlinser under en veckas tid före operationen. Mer sällsynta halvhårda linser får inte användas på två veckor och hårda (stabila) linser på tre veckor före operationen.
  • Använd inte smink eller parfym/rakvatten före ingreppet.
  • Undvik alkohol kvällen före operationen.

Läs mer om vår utrustning här »

4 Efterbehandling

Kvällen efter operationen kan det kännas som om du har skräp i ögat. Ögonen kan även vara ljuskänsliga och rinnande i några timmar efter operationen. Vi rekommenderar därför att du tar med dig solglasögon.

Du får ett recept på antibiotiska kortisondroppar och fuktande ögondroppar att använda hemma. Du får också ögonskydd i plast av oss gratis att använda om nätterna i en vecka.

Undvik simning, ögonmakeup, bastu, ansträngning som får dig att svettas samt dammiga och rökiga platser i en vecka efter operationen. Du kan duscha när två dagar passerat efter operationen. Orsaken till att man inte ska använda ögonmakeup är att man gnider sig i ögat när man tar bort sminket. Efter en vecka när du återigen får sminka dig ska du ta bort sminket med försiktiga rörelser uppifrån och ned.

Gnugga dig inte i ögonen under månaden efter operationen. Det är tillåtet att gnugga försiktigt uppifrån och ned. Orsaken till detta är att fliken inte ska lossna, vilket i och för sig är väldigt ovanligt.

Av samma orsak ska du under två månader undvika situationer där du kan få ett slag mot ögonen utan att hinna blunda. Till exempel att bli träffad av en hand i någon lag- eller kontaktsport, eller av en gren ute i skogen.

Vanligen behövs bara ett par dagars sjukskrivning, högst en vecka. Det går bra att köra bil redan dagen efter ingreppet.

5 Efterkontroller och uppföljning

Det första kontrollbesöket efter en FemtoLasik- eller LASIK-operation är dagen efter operationen, följande efter en månad och det sista efter tre månader. Dessa kontroller är obligatoriska, men vi rekommenderar även att man kommer in för en kontroll ett år och två år efter operationen. På kontrollbesöken bekräftar läkaren att ögat har läkt ordentligt, kontrollerar brytningsfelet och utför en topografiundersökning.

6 Stabilisering av synen efter ingreppet

Synen återställs snabbt efter FemtoLasik- och LASIK-operationer och är oftast nästan normal redan dagen efter operationen. Du kan köra bil efter 1–2 dagar. Resultatet kan bekräftas med säkerhet tre månader efter operationen. Då kan man även planera en ytterligare operation om man synen inte förbättrats som planerat. Sannolikheten att man behöver en ytterligare operation är dock bara 2–4 procent.

Efter de numera sällsynta ytmetoderna är synskärpan betydligt nedsatt i minst 5–10 dagar och deras slutgiltiga resultat kan bekräftas om tre–fyra månader efter operationen. Med PRK- och LASEK-metoderna opereras andra ögat alltid en månad efter det första, inte samtidigt som med FemtoLasik- eller LASIK-metoden, eftersom synen återställs långsamt.

7 Finansiering

Operationen kan betalas med kontanter, bankkort, kreditkort, Visa Electron eller faktura.

Du kan även utnyttja ett förmånligt finansieringserbjudande från Resursbank via oss, som gör det möjligt att dela upp priset i lämpliga avbetalningar i upp till 72 månader. Om du betalar inom 12 månader tillkommer ingen ränta. Mer information hittar du här »

En laseroperation är dessutom en bra presentidé. Vi säljer presentkort med valfri summa. Vi tillämpar även ett system för direktersättningar, så ta med dig ditt FPA-kort.

Ikänäköleikkaukset