Korrigering av ålderssynthet

Även ålderssynthet kan korrigeras

Ålderssynthet innebär att ögat med åldern blir sämre på att fokusera på nära avstånd så att man inte längre kan läsa med sina vanliga glasögon. De flesta behöver läsglasögon eller glasögon med progressiva linser vid 43–45 års åldern. Det finns flera alternativ för korrigering av ålderssynthet i samband med refraktiv kirurgi.

Ögonoperation och läsglasögon

Det vanligaste vid korrigering av brytningsfel är att ge båda ögonen en normal brytning, vilket ger permanent god son på långt avstånd, men innebär att man behöver läsglasögon när man blir äldre. Detta är det bästa alternativet med tanke på synskärpan och kvaliteten på synen.

Monovision

Monovision innebär att man opererar det ena ögat så att det fokuserar normalt på långt håll och det andra på nära håll för att läsa med. Läsögat har sämre syn på långt håll. Man vänjer sig på några veckor vid att ögonen ser olika, men detta är förstås individuellt. En nackdel med monovision är minskat djupseende. Om man vill vara säker på att monovision är det rätta valet före operationen kan man använda kontaktlinser med en styrka som motsvarar situationen efter operationen.

Ikänäköleikkaukset