Ögonlocksoperationer

Övre ögonlocksoperation

Huden och dess stödvävnader blir lösare med åldern. Hudvecket ovanför ögonen töjs ut och börjar pressa ner de övre ögonlocken. Då kan det bli tyngre att hålla ögonen öppna och man kan få en känsla av att man måste höja ögonbrynen för att öppna ögonen ordentligt. Det kan leda till att man ser trött och nedstämd ut.

Den lösa och hängande huden kan även begränsa synfältet uppåt. Ofta kan hängande övre ögonlock också orsaka medicinska besvär.

För mycket hud eller fettvävnad i övre ögonlocken kan också vara en genetisk egenskap och då kan problemet uppträda redan när man är yngre.

Korrigerande operation

Problemet kan behandlas med en enkel och smärtfri operation utan större risker. Patienten får ett läkemedel inför operationen och en sköterska ser till att patienten har det bekvämt under ingreppet.

Operationen utförs under lokalbedövning och man avlägsnar den extra huden och vid behov fettvävnad från ögonlocken. Ärret döljs i ögonlockets veck. Operationen kan göras med kniv, laser eller genom elektronisk radiofrekvenskirurgi. Turun Silmälaser använder sig numera av radiofrekvensmetoden. Metoden gör det möjligt att göra ett mycket exakt snitt, blodet koagulerar vartefter, läkningen går fort och operationsresultatet ser bra ut redan kort efter operationen.

Efter operationen

Stygnen tas bort en vecka efter operationen. Även om patienterna vanligen känner väldigt lite smärta efter ingreppet ger vi dem för säkerhets skull smärtstillande läkemedel i samband med operationen. Området kring såret får duschas två dagar efter operationen. Längden på sjukskrivningen beror på arbetets fysiska belastning och den temporära kosmetiska skadan. Efter två veckor är det opererade området läkt så att man kan återvända till jobbet, även i yrken där man inte kan jobba med en kosmetisk skada.

Gratis förundersökning

Alla som överväger ögonlocksoperation kan besöka läkarmottagningen för en gratis förundersökning. Boka tid genom att ringa oss på tfn 020 734960.

Jag har genomfört ögonlocksoperationer med olika tekniker ända sedan 1990-talet. Jag anser att vår radiofrekvensmetod är utmärkt på grund av dess höga precision.

Kostnader

Operationens pris för patienten beror på om det handlar om ett estetiskt ingrepp eller om operationen kan betraktas som behandling av en sjukdom. Beslutet fattas av den opererande läkaren i samband med den avgiftsfria förundersökningen enligt kriterier fastställda av FPA. Om operationen betraktas som behandling av en sjukdom är kostnaden för patienten 1 490 euro (1 490 – FPA-ersättning = 1 364 euro). Kostnaden för estetiska ingrepp är 1 848 euro, eftersom man då inte får FPA-ersättning och moms på 24 % tillkommer på priset. De angivna priserna inkluderar korrigering av båda ögonlocken.

Utslag och tumörer på ögonlocken

Vi avlägsnar även utslag och större tumörer på och omkring ögonlocken. Operationsmetoden väljs enligt vad som ska avlägsnas. Om vi misstänker en elakartad tumör tar vi ett prov som skickas till en patolog för diagnos. Boka tid hos oss för att planera din operation: tfn 020 734960.

Operationens kostnader beror på antalet och omfattningen av utslagen eller tumörerna som ska tas bort. En vanlig kostnad för patienten för denna typ av operation är 320 euro.

Här hittar du information om våra vanligaste ögonlocksoperationer. Vi kan hjälpa dig med alla ögonlocksrelaterade problem – boka tid till mottagningen. Även om inte vi kan erbjuda den behandling du behöver kan vi hänvisa dig till rätt plats.

Jag är mycket nöjd med vår nya radiofrekvensapparat. Jämfört med en vanlig operation med kniv orsakas betydligt färre blåmärken.