Ocusweep – Toiminnallinen näöntutkimus

Turun Silmälaserin hoitajat ovat tehneet näkötestejä keskimäärin 13,5 vuotta. Nyt kampanjoimme toiminnallisen näöntutkimuksen puolesta. Tutkimuksen tekee siis kokenut, mukava silmähoitaja ja halutessasi saat veloituksetta silmälääkärin lausunnon jatkotoimenpiteiden tarpeellisuudsta.

Mittaukseen käytetään nimenomaan tätä tarkoitusta varten Turussa kehitettyä Ocusweep-laitetta. Tutkimus sisältää seuraavat mittaukset:

Lähinäkö

Lähinäkösi mittaaminen kertoo kuinka hyvin näet tekstin lähietäisyydeltä, esimerkiksi puhelimesi näytöllä tai lukiessasi kirjaa.

Kaukonäkö

Kaukonäkösi mittaaminen kertoo kuinka hyvin näet esimerkiksi liikennemerkit tarkasti pitkienkin etäisyyksien päästä.

Kontrastinäkö

Kontrastinäön mittaaminen kertoo kuinka kirkkaasti näet – miten valot, varjot ja sävyt erottuvat. Heikko kontrastinäkö sumentaa näkökenttää ja vaikeuttaa kohteiden erottamista ja tunnistamista, varsinkin huonolla säällä ja hämärässä.

Reaktioaika

Näköön perustuvan reaktioajan testaaminen kertoo silmien, aivojen ja käsien yhteistoiminnan nopeudesta sekä kyvystäsi reagoida nopeasti näkemääsi.

Keskeinen näkökenttä

Hyvä ja tasainen näkökenttä on oleellinen koko näkökykysi toiminnalle. Puutteita ei välttämättä pysty huomaamaan, sillä aivoilla on kyky paikata niitä.

Näkökentän korkeus

Laaja näkökenttä pystysuunnassa tarvitaan, jotta voit huomata alhaalla aivan edessäsi ja ylhäällä olevia asioita. Silloin voit kääntää katseesi nopeasti ja tunnistaa mahdollisen vaaran. Rajoittunutta näkökenttää ei itse havaitse – et voi tietää mitä sinulta jäi huomaamatta.

Näkökentän leveys

Laaja näkökenttä sivuille tarvitaan, jotta voit huomata asioita sivusilmällä. Silloin voit kääntää katseen nopeasti sivulle ja tunnistaa mahdollisen vaaran. Rajoittunutta näkökenttää ei itse havaitse – et voi tietää mitä sinulta jäi huomaamatta.

Mittauksen tulokset ovat aina käytettävissä ja Ocusweep:n pilvipalvelu sisältää omien testituloksiesi ohella muutakin tärkeää tietoa.